Medzi najdrahšie a najexkluzívnejšie jedlá, potraviny a dezerty patria aj také, o ktorých by ste to nikdy nepovedali a u mnohých vyvolajú zaiste aj prekvapenie či šok. No na tanieroch bohatých ľudí sa objavujú pomerne často.
Medzi takéto druhy drahých, netradičných a zaujímavých potravín sa zaraďuje aj korenie šafran. Patrí medzi vysoko hodnotené korenie. Pochádza zo západnej Ázie. Kvitne fialovým kvetom, v ktorom sa nachádza piestik. Z blizien piestikov jasne červenej farby sa získava už výsledný a použiteľný šafran. Kvietky sa zbierajú výhradne ručne a skoro ráno. Z kvetu sa potom opatrne vyberajú blizny piestikov a dávajú sa sušiť. 100 000 takýchto piestikov váži iba 1000 gramov. Aj to je dôvod, prečo je cena šafranu taká vysoká.
Exkluzívnou potravinou sú huby s názvom matsutake, ktoré patria do radu japonských lahôdok. Tieto huby rastú len v borovicových lesoch Japonska, Kórey, Číny, Severnej Ameriky a len v niektorých častiach Európy. Ich zvláštnosťou je, že nikdy nenarastú druhýkrát na tom istom mieste. Huba má výraznú korenistú vôňu a chuť. V Japonsku ich najčastejšie podávajú na jeseň. Tento vzácny druh huby označujú aj za „kráľa húb“.
Ďalšia potravina, ktorú zaraďujeme do tohto zoznamu, vás asi najmenej prekvapí. Ide o kaviár, ktorý je tradičným pokrmom bohatých ľudí. Avšak reč je o kaviári s názvom Almas, ktorý patrí medzi najlepší a najdrahší svetový kaviár. Kilová plechovka vyjde na takmer 34 640 eur. Sú to malé, svetlé, jantárové vajcia. Pochádzajú z rýb Beluga Sturgeon, ktoré sa vyskytujú len veľmi zriedka. Nachádzajú sa hlavne v Kaspickom mori a žijú až 80 rokov. Almas kaviár sa predáva len v Londýne a je balený do elegantnej zlatej 24-karátovej plechovky.
Na hľuzovku bielu by tiež málokto povedal, že môže patriť k najdrahším potravinám. Z pomedzi ostatných druhov hľuzoviek je však táto biela najvzácnejšia. Vyskytuje sa hlavne v severnom Taliansku a Chorvátsku. Tak ako iné hľuzovky, rastie iba pod zemou, preto sa dá nájsť iba podľa čuchu. Na vyhľadávanie sa zvyčajne využívajú špeciálne vycvičené prasce. Hľuzovka biela má ostrejšiu a intenzívnejšiu chuť než čierna. Vôňa pripomína čerstvú zeminu. Kilo tohto druhu hľuzovky sa predáva od 2000 do 4000 eur.
Medzi najdrahšie patria aj dva druhy melóna: Dansuke melón a Yubari melón. Prvý z tejto dvojice je čierny, najtvrdší, sviežejší aj najdrahší melón na svete. Jeho cena sa pri dražbe vyšplhala až na rekordných 4 200 eur za kus. Rastú len v severnej časti japonského ostrova Hokkaidó a aj to len v minimálnom počte. Za sezónu dokážu miestni zozbierať približne 60 kusov. Obvykle sú v Japonsku používané aj ako vzácne dary. Yubari melón má hodnotu od 40 do 100 eur. Všeobecne platí, že najlepšie odrody majú cenu aj 138 eur. V roku 2008 sa napríklad cena za dva Yubari melóny pohybovala okolo 18 tisíc eur. Pestujú sa v malom meste Yubari na severe ostrova Hokkaidó. Sú podobné ananásovému melónu, len s tým rozdielom, že sú dokonale guľaté a majú hladkú kožu.
Chuť chmeľových kvetov poznáme dôverne. Robí sa z nich pivo. Avšak kým kvet rozkvitne, pestovatelia sa kochajú pohľadom na jeho krásne výhonky. Chuť chmeľových výhonkov je veľmi špecifická a ťažko opísateľná. Cenu do výšin ženie najmä fakt, že ide o zrejme najrýchlejšie rastúcu rastlinu na svete. Za týždeň stihnú vyrásť 20 až 50 centimetrov. Teda aj kvitnutie je veľmi rýchle. Výhonky sa musia zbierať v rozmedzí marec až apríl. Cena za kilo sa pohybuje okolo 1000 eur.
Ass Cheese je názov srbského syra vyrábaného z oslieho mlieka a jeho chuť podľa fajnšmekrov je naozaj úchvatná a jedinečná. Pozostáva z ťažkej orechovo sladkej chuti, na začiatku podobnej leerdammeru, potom pripomína chuť parmezánu. Celková chuť výrazne dráždi slinné žľazy. Cena je okolo 530 eur za 45 gramov.
Do kategórie najdrahších jedál sa dostala prekvapivo aj pizza s názvom Margo´s Golden Pizza a nájdete ju na Malte v Margsovej pizzérii. Na nej sa nachádzajú hľuzovky odrody Alba Madonna, drahé a chutiace ako pleseň či cesnak, bufalo mozzarela z okolia Neapola a 24-karátové plátky zlata. Paradajky by ste na nej hľadali len ťažko. Šéfkuchár ich neodporúča. Kyseliny z paradajky totiž ničia chuť hľuzoviek. Cena sa v roku 2011 vyšplhala na 1800 eur.
Pôvodné jedlo chudobných Japoncov, sushi, premenil šéfkuchár Angelito Araneta na poriadne drahú pochúťku. Taliansky 12-ročný balzamikový ocot, japonská ryža, 70-ročná panenská voda, cukor Muscovado, nórsky ružový losos, ružový lososový kaviár, uhorka, mango, foie gras, morská uhorka, originál krabie mäso, divoký šafran, majonéza s maslom, 12 Palawan perál a 0,20 karátu Afrických diamantov VVS, teda len o triedu nižšie od dokonalých. Každý kúsok je zabalený do 24 karátového zlata. Cena je 1500 eur za štyri kúsky.
Známymi a drahými delikatesami sú aj Jamon Iberico de Bellot, ibérijské prasatá kŕmené iba žaluďmi a chovanými pozdĺž španielsko-portugalských hraníc s jedinečnou zemitou chuťou mäsa. Šunky sú najprv naložené do soli na dva týždne, potom dozrievajú ďalšie tri roky. Cena sa pohybuje okolo 80 eur za 45 gramov.
Ďalšie drahé a vzácne mäso je hovädzie Kobe. Ide o kravské mäso, ktoré je hýčkané asi najviac na svete, pretože sú kŕmené tou najlepšou trávou a do krmiva im pridávajú pivo. To potom dáva mäsu krehkosť a šťavnatosť. Dobytok žije v luxuse, každý deň ho masírujú ryžovým vínom. Kilo tejto mramorovanej pochúťky stojí až 533 eur.
Polievka z vtáčích hniezd – aj to je delikatesa, ktorá patrí medzi najdrahšie a najvyhľadávanejšiu polievky. Známa je aj pod názvom „kaviár z východu“. Túto polievku poznajú v Číne už viac ako 400 rokov. Polievka je z vyvarených vtáčích hniezd, kde potom ostanú len vtáčie sliny a voda, a vznikne z toho polievka rôsolovitej konzistencie. Ide o najdrahší produkt živočíšneho pôvodu. V Hong Kongu stojí miska tejto polievky 20 eur. Vtáčie sliny majú mať výživné a liečivé vlastnosti a účinky afrodiziaka.
Aracuana je pôvodne čilská sliepka, ktorá znáša modré vajcia. V New Yorskej reštaurácii Tocqueville servírujú nezvyklú pochúťku, Aracuanu, s rizotom a s cestovinami podľa vášho výberu. Ako príloha je servírovaná hľuzovka fialová. Cena je okolo 75 eur.
No aj snáď najdrahšou kategóriou spomedzi jedál sú dezerty. Cena 1500 eur za necelých 500 gramov. To je suma za La Madeleine au Truffe, čokoládové truffle. Že stále neviete, o čo ide? V skratke huba preliata čokoládou. Konkrétne hľuzovka Perigord z juhozápadného Francúzska namočená v 70 % horkej čokolády Valrhona s cukrom, smotanou, indonézskou vanilkou a talianskym lanýžovým bielym olejom. Dezert je sypaný extra kakaom.
Golden Opulence Sunday, najdrahší zmrzlinový pohár na svete, dostanete jedine v reštaurácii Serendipity 3 v New Yorku. Reštaurácia je známa aj tým, že vám predajú, na čo si ukážete prstom. Dokonca aj stoličku. Avšak späť k zmrzlinovému poháru. Ten si musíte objednať 48 hodín dopredu. Naservírovaných dostanete 3 až 5 kopčekov vanilkovej zmrzliny. Vanilka je z Tahiti a Madagaskaru. Zmrzlina je pokrytá 23-karátovým zlatom, preliata Anedeo Porcelana, najdrahšou čokoládou na svete. V pohári ďalej nájdete kandizovaný tomel japonský (druh ovocia), ananás, broskyne, ríbezle a mandle máčané v zlate. Na výzdobu sú použité marcipánové čerešne a malé čokoládové zrná Criollo, ktoré rastú iba na venezuelskom pobreží. Čerešničkou na tomto dezerte sú plátky zlata a cukrové kvety, ktoré sa vyrezávajú neuveriteľných 18 hodín. Servis je 24-karátová lyžička zdobená diamantmi a kryštálový pohár lemovaný zlatom. Cena je okolo 750 eur. Pýtate sa, ako je možné zjesť a stráviť zlato? Zlato veru ľudské telo nestrávi. Môžeme ho jesť, keďže nám neublíži, no prejde cez náš tráviaci systém a vylúčime ho. Len tak. Takže 24-karátové zlato potom môžete spláchnuť.
Necháte sa inšpirovať? Alebo si poviete, že radšej predsa len ostanete pri osvedčenej klasike pri výbere konkrétnych potravín, jedál a dezertov?