MASA – najdrahšia reštaurácia v New Yorku

New York patrí medzi tie svetové metropoly, ktoré sú turistami najvyhľadávanejšie. Veď pre koho by nebolo zážitkom ocitnúť sa na vrchole Empire State Bulding, Sochy slobody, na legendárnom a svetoznámom Times Square, Manhattane či Broadway? NY je centrom nielen svetového obchodu, ale aj hospodárskou metropolou a tiež symbolom istého životného štýlu. Má v sebe niečo magické, jedinečnú a nezabudnuteľnú atmosféru, ktorá každoročne láka tisíce turistov, ktorí nakoniec podľahnú tomuto životnému štýlu. No aby sme ho neprechválili, ide zároveň aj o miesto s jednou z najväčších kriminalít na svete. Snáď nikde inde na svete ani nenájdete miesto, kde by sa stretlo toľko kultúr, národov, náboženstiev, mentalít, osobností. Ak aj vy rozmýšľate, že by ste zaradili NY tento rok do svojho cestovateľského plánu, rozhodne by ste doň mali zaradiť aj reštaurácie, kde sa môžete chutne najesť. A ak patríte k tým, ktorí nemajú hlboko do vrecka, určite nevynechajte reštauráciu MASA, ktorá je označovaná ako najdrahšia reštaurácia v NY.

Time Warner Center na Upper West Side je miesto, kde má svoju adresu táto okázalá luxusná sushi reštaurácia. Okrem nej sa tu nachádza aj reštaurácia Per Se, ktorá patrí spolu s Masou medzi najlepšie reštaurácie v meste. Majiteľom a šéfkuchárom Masy v jednom osobe je Japonec Masayoshi Takayama, ktorú ju otvoril v roku 2004 a ktorá je po dlhé roky považovaná za nielen najdrahšiu v NY, ale aj jednu z najdrahších na celom svete. Jej názov je odvodený z krstného mena samotného majiteľa, Masayoshi – „Masa“. Ako vlastne vyzerá interiér tohto luxusu, kde sa vzduchom šíria unikátne vône? Doslova rafinovaná krása, ktorá nie je poznačená časom ani sociálnymi zmenami. Na prvý pohľad jednoduchý dizajn, ktorý je zámerne rozptýlený, aby pôsobil ako prázdne plátno, na ktorom bude jedlo žiariť zo svojho miesta. Celá reštaurácia je v minimalistickom štýle s dizajnovými prvkami dreva, kameňa a bambusu dovezeného priamo z Japonska. Dominantou reštaurácie je hladký, krásny pult vyrezaný zo vzácneho japonského dreva hinoki (cyprus tupolistý). Hneď ďalšie dvere pri nej vedú do reštaurácie Bar Masa, ktorá ponúka prístupnejšiu kulinársku skúsenosť, menu  à la carte menu. Tento francúzsky výraz z hotelierstva predstavuje prístupnejšiu ponuku jedla podľa vlastného výberu, podľa toho, čo v jedle chceme a čo nie.  Druhý rovnaký Bar Masa bol  otvorený v roku 2009 v Las Vegas.

Tradičné menu v Mase stojí  pre jednu osobu od 400 do 600 dolárov a samozrejme táto suma nezahŕňa daň, prepitné, 20%-tnú domácu sadzbu či nápoje. Cena pre pár sa tu teda vyšplhá na úctyhodných 1000 dolárov. Má k dispozícii 26 voľných miest, ktoré sú obsadené tri týždne dopredu. Šéf Masy pripravuje exkluzívne jedlá sám. Používa mnoho exotických ingrediencií, ako sú hľuzovky či Kobe, hovädzie mäso. Väčšina čerstvých rýb je dovážaná priamo z Japonska. Naservírujú vám ryby, o ktorých ste možno doteraz počuli len na National Geographic. Majiteľ tejto reštaurácie nielenže varí, stará sa o celú prevádzku a dovoz, ale dokonca ho môžete vidieť aj za sushi barom, ako servíruje jedlá. Vďaka majstrovskému kulinárskemu umeniu a využívaniu exotických ingrediencií a rybieho mäsa je tento talentovaný človek právom nazývaný „dalajlámom amerického sushi“.

Počas svojej niekoľkoročnej pôsobnosti a tradične vysokom štandarde, ktoré zákazníkom ponúka, získala aj mnoho ocenenia z radu Michelin. Prvú dostala v roku 2009 a bola to zároveň prvá Michelinská hviezda, ktorú udelili japonskej reštaurácii v USA. Masa dostala tri zo štyroch hviezdičiek podľa New York Times. Potom nasledovalo päť hviezdičiek z piatich od Forbes Travel Guide, známeho aj ako Mobil Guide. V tomto sprievodcovi bola označená ako jedna z new yorských 50 top reštaurácií a ako najdrahšia reštaurácia v USA.  A v období rokov 2007 až 2009 bola svetu známa ako najdrahšia sushi reštaurácia sveta.

Zaujímavosťou je, že táto reštaurácia bola viackrát spomenutá v mnohých amerických seriáloch, napr. v roku 2007 v seriáli Škaredá Betty, kde si hlavný predstaviteľ dohodol schôdzku s japonským dizajnérom, ktorý chcel prostredníctvom slávnej Masy zanechať nezabudnuteľný dojem. Rovnako napr. bola spomenutá Masa aj v románe Bared to you od Sylvie Day.

A na záver aj niečo o živote majiteľa  a šéfkuchára Masy. Masayoshi Takayama začal pracovať s potravinami už v mladom veku, zabezpečoval dodávku rýb pre rodinný podnik, trh. Neskôr na strednej škole začal dodávať potraviny a najmä ryby na svadby, kurzy a iné akcie. Mal šťastie, že sa učil u sushi majstra Sugiyama Toshiakiho v Tokiu. A vďaka intenzívnemu tréningu, inšpiratívnej spolupráci s tými správnymi ľuďmi, láske k hotelierstvu a k jedlu si vybudoval svoju kariéru a načerpal bohaté skúsenosti, ktoré naplno prejavil v New Yorku pri otváraní svojej vlastnej reštaurácie Masy.

Dobrá rada na záver znie, že keď už sa aj nepôjdete do Masy najesť, rozhodne ju neobíďte. Teraz už viete, kde sa presne nachádza.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použié iba pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady spracovania osobných údajov